Letterkunde

Het letterkundig onderzoek legt zich toe op verschillende historische periodes en bestudeert de teksten vanuit meerdere methodologische invalshoeken.

De onderzoeksactiviteiten omvatten de hele geschiedenis van de Italiaanse literatuur en bestuderen verschillende genres. Specifiek wordt er vooral aandacht besteed aan de theorie van de literaire genres, aan ideeëngeschiedenis, thematische geschiedenis en aan de verbanden tussen literatuur en andere kennisdisciplines en kunsten, zoals filosofie, muziek en beeldende kunst.

Enkele van de meest voorkomende methodologieën in het onderzoek zijn de retorische analyse van de tekst, tekstfilologie en tekstbespreking; bij de meest bestudeerde auteurs vinden we Dante, Bruno, Marino, Leopardi, d'Annunzio, Svevo en Gadda.

 

Afgelopen onderzoeksprojecten

De verbeelding van de roman: naar een herijking van de romanpoëtica’s in Italië (1945-1980), Onderzoeksproject, BOF, 2010-2012. Promotor: prof. dr. Sabine Verhulst. Onderzoekster: Jessy Carton

Narcissus en Polifemus in de Italiaanse barokke literatuur en kunst: een analyse vanuit adaptatietheoretisch, filologisch en cultuurhistorisch perspectief, Post Doctoraat, BOF, 2009-2013. Promotor: prof. dr. Sabine Verhulst. Onderzoekster: dr. Janis Vanacker